Munkoll och laserbehandling

För ett tag sedan skrev jag att vi skulle boka in en tid hos en "hästtandläkare".
Sagt och gjort. Igår vid halv tolv fick jag och Anna en tid till våra hästar. Jag hade precis kommit tillbaka till stallet efter en helt underbar morgontur i skogen när Anna ringde mig, så det var perfekt att jag redan befann mig på gården.
Veterinären, benämner honom här som JF, dök upp och Spirit blev förste man (kvinna, sto, häst?!) ut eftersom jag skulle iväg på praktik ett par timmar senare.
Han började med att känna igenom henne för att kolla så problemet inte satt någon annanstans än i munnen. Han hittade en låsning i bogen, som han trodde berodde på en tidigare för gles verkning. Antagligen har hon inte kunnat ta rörelserna fullt ut på grund av för långa tår, och det har resulterat i en låsning i bogmuskulaturen.
Detta behandlade han med laser, en behandlingsmetod som visat sig vara effektiv och som går mer på djupet än vad en massage gör. Rygg och bakdel var fina och felfria!
Sedan var det munnens tur. Spirit fick en lugnande spruta och fick sen gå in i Connes box. Dock verkade hon inte alls bli sömnig, så det fick bli ytterligare ett stick. Stackars Spirit fann sig i behandlingen och bråkade inte alls. Då slog det till. Huvudet sjönk lägre och lägre, och till slut fick jag hålla upp det med all min muskelkraft (som inte alls är särskilt stor). Han spände upp munnen på henne och tog först en titt. Våra misstankar hade nästan varit rätt. Problemet satt i munnen, men det var inte orsakat av tänderna. De var fina, och hon hade inga vargtänder. Dock hade hon blivit nypt av bettet och hade ett sår på insidan av mungipan och fler små sår längre in. Och Spirit som inte visat minsta missnöje när jag tränsat! Det enda är slagen med huvudet, men hon har nog haft mer ont än hon visat. Där fick matte massor av dåligt samvete... Samtidigt var det en lättnad att vi hittat problemet så fort, det kunde varit värre. Även munnen fick en behandling av lasern, och vi fick även order av veterinären att hon ska vila från bett i en vecka. Med laserbehandlingen ska tydligen såren läka ut på så kort tid.
Sedan ska det på JF's inrådan bytas till ett rakt bett. Det gamla ska bort! Jag ska få låna ett rakt Happy mouth bett av Anna för att prova hur det fungerar.
Ledde sen in en mycket trött och stapplande Spirit i hennes egna box där hon fick vila ut några timmar innan hon piggnade till och fick gå ut i hagen igen.
Nu blir det vila en vecka, med promenader i grimma.
Sen ska vi vara fit for fight igen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0